Науката отново доказа, че Майката Природа е най-добрият лекар, а храната е най-доброто лекарство. Броколито (Brassica oleracea italica) например, и в по-голяма степен кълновете от броколи, се очерта като една от най-ценните и здравословни храни, способни да предпазват от множество заболявания, включително:
• високо кръвно налягане;
• диабет;
• рак;
• остеоартрит;
• алергии.
Как може да спре прогресията на артрита?
Напоследък много се говори за ползата от броколито при превенцията и лечението на най-често срещаната форма на артрит. Ето и съобщение от BBC News: „Консумацията на големи количества броколи може да забави и дори да предотврати остеоартрита, според екип от изследователи от Университета на Източна Англия, които започнаха изследвания и лабораторни проучвания. Клетъчни тестове показаха, че броколито съдържа сулфорафан – вещество, което блокира ключовия разрушителен ензим, който нанася повреди на хрущялите.“
Според водещия изследовател Ян Кларк резултатите са многообещаващи, тъй като те показват, че сулфорафанът е ефективен във всеки един от трите лабораторни модела – в хрущялни клетки и тъкани на хора, крави и мишки.
Сулфорафанът, който е познат с неговото противовъзпалително и антираково действие, може да бъде намерен и в други кръстоцветни зеленчуци, като брюкселско зеле, карфиол и обикновено зеле. Броколито обаче е един от най-богатите източници на тази мощна съставка (особено кълновете от броколи). Освен това
сулфорафанът има ясно изразена антидиабетна и антимикробна активност
Според Кларк: „Както хората, които вече имат остеоартрит, така и здравите хора трябва да предпазват ставите си, за да нямат проблеми в бъдеще. За момента няма начин за справяне с болестта с фармацевтични средства, и е безполезно здравите хора да приемат медикаменти, така че такава диета може да бъде ефикасна и безопасна алтернатива. Превенцията и промяната в начина на живот, като диета например, са за предпочитане и могат да бъдат единственият начин за предпазване.“
Противоракови свойства
За сулфорафана е известно и че убива ракови стволови клетки, като по този начин забавя растежа на тумора. Някои изследователи вярват, че елиминирането на ракови стволови клетки може би е ключът за контролиране на рака. Това е нещо, с което химиотерапията не може да се справи, но храната може! Проучвания през 90-те години показаха, че броколито съдържа глюкорафанин (прекурсор на сулфорафан) – вещество, което подпомага клетъчните ензими, предпазващи от молекулярни повреди, причинени от канцерогенни химикали.
Освен това проучвания са установили, че сулфорафанът нормализира метилирането на ДНК – процес, при който метиловата група се прибавя към част от ДНК-молекула. Метилирането на ДНК е решаваща част от нормалната клетъчна функция, позволявайки на клетките да „помнят кои са и къде са“ и е важно за регулирането на генната експресия. ДНК-метилирането също така потиска вирусни гени, както и гени, свързани с други заболявания, и затова този процес има критична роля в развитието на почти всички видове рак.
Сулфорафанът, извлечен от броколито, играе роля в активирането на повече от 200 различни гени. Изглежда, че броколито съдържа необходимите съставки, които активират гени, предотвратяващи развитието на рака, и изключва други такива, които помагат на рака да се разпространи. И дори не е необходимо да изяждате огромно количество броколи, за да се възползвате от неговите безценни качества.
Проучване, правено през 2008 г. установило, че 4 порции броколи седмично могат да предпазят мъжете от рак на простатата.
Други изследователи отчитат ефекта на сулфорафана върху рака на гърдата и открили, че този ефект се дължи на смущаване на действието на протеините в микротубулите на раковите клетки. В интерес на истината някои лекарства срещу рак имат същия механизъм на действие. За броколито е установено, че има същите положителни действия, без никакви странични ефекти, които са характерни за синтетичните лекарства.
„Предишно изследване доказало, че тази съставка блокира формацията от тумори на гърдата при плъхове, и дори може да принуди ракови клетки на дебелото черво да се самоунищожат.“
Защитният ефект, който упражнява сулфорафанът, е свързан с блокирането на множество стъпки, които са еднакви за различните ракови формации. Вероятно това е причината броколито да бъде ефективно средство срещу множество видове рак.
Кълновете – още по-мощна алтернатива
Изследователи са установили, че пресни кълнове от броколи са далеч по-ефективни относно превенцията срещу рак, като така имате възможност с по-малко консумирано количество да постигнете същия здравословен ефект. От гледна точка на изследването дори малки количества екстракт от кълнове на броколи са показали, че редуцират размера на тумори в млечните жлези на плъхове, индуцирани от химични карциногени. Според изследователи от университета „Джонс Хопкинс“: „Кълнове от броколи на 3 дни съдържат 20 до 50 пъти повече химиозащитни съставки в сравнение с главите на вече порасналото растение.“
Освен това, изследователите са открили, че екстракт от кълнове на броколи може да защити кожата от поражения от слънчевата светлина, което потенциално може да доведе до рак на кожата. Според д-р Пол Талалей, професор по фармакология и молекулярни науки в университета „Джонс Хопкинс“: „Клетките съдържат сложна мрежа от защитни гени, които кодират протеини, предпазващи от 4 основни увреждащи процеса, на които са изложени всички клетки и които причиняват рак, дегенеративни заболявания и стареене. Тези 4 процеса са: оксидация, ДНК повреди, възпаления и ултравиолетова радиация. Нормалната защитна система на клетките обикновено работи на 1/3 от своя потенциал, така че въпросът е какво може да и помогне. Установено е, че високи дози екстракт от сулфорафан намаляват червенината и възпалението, предизвикани от UV- лъчите (еритема) в средно 37% от случаите. Ако приложите екстракт от кълнове от броколи, съдържащи високи нива сулфорафан в региони с висока честота на кожни проблеми, вие можете значително да им помогнете.“
Учени са установили, че два от най-лесните и най-ефикасни начини да оптимизирате приема си на зеленчуци, е да ги изцеждате на сок или да добавяте покълнали семена. Употребата на кълнове е несъмнено един от най-добрите начини да повишите хранителното съдържание във вашата диета, тъй като процесът на покълване води до увеличаване на бионаличността на ценни хранителни съставки.
Кълновете, които обикновено се консумират сурови, също така съдържат ценни ензими, които позволяват на вашето тяло да усвоява хранителните вещества от всички храни, които приемате.
Освен броколито има и други зеленчуци, които съдържат вещества с противоракови свойства, затова ключът е в приема на разнообразни натурални храни. Изобщо зеленчуците представляват хранителна група с невероятно разнообразие и, както се вижда, има многобройни доказателства за това, че ежедневната консумация на зеленчуци е крайъгълният камък на доброто здраве и навик, който може да ни предпази от много видове заболявания, включително рак.
Даниела ДРАГОМИРОВА
Бел. ред. Обикновено в ежедневието невинаги успяваме да си осигурим необходимите порции зеленчуци. Това може да се компенсира с подходящите хранителни добавки – екстракт от броколи се съдържа във финландския продукт Детоксия и френския Броколи.