8 април – Световен ден срещу генно-модифицираните организми
Те увреждат бъбреците, черния дроб и водят до затлъстяване и рак
С всяка година все повече и повече хранителни продукти се оказват натъпкани с генетично модифицирани съскавки. Monsanto, Dow, Bayer, DuPont и други биотехнологични гиганти са превърнали ГМО в многомилиардна промишленост и изобщо не е чудно, че в последно време сме свидетели на една от най-големите PR-кампании в историята на хранителната промишленост. Нейната цел е да се убедят хората, че ГМ-продуктите са напълно безопасни, здравословни и изгодни. Какви са някои от главните „аргументи” (или по-скоро митове), изтъквани от рекламните агенти на производителите на ГМО?
Мит 1. Генетично модифицираните храни ще изхранят много хора
Въпреки масираната пропаганда, осъществявана от биотехнологичните компании в спонсорираните от тях медии, генетично модицифираните култури не дават толкова високи реколти, колкото гласят обещанията. Подробен доклад на Съюза на заинтересованите учени (Union of Concerned Scientists — UCS) от 2009 г. съобщава, че модифицираните соя и царевица не дават по-богата реколта, ако се сравняват с реколтата от обикновените соя и царевица.
Но дори ако бъдещите усъвършенствания успеят да повишат реколтата до известна степен, изследване от 2008 г. показало, че използването на методите на органичното селско стопанство без прилагане на химически торове и пестициди вече е увеличило реколтата със 116%. Въпреки това международните селскостопански химически компании, базирайки се на своите изследвания, продължават да убеждават обществеността, че ГМО, които реално не увеличават реколтата, са необходими и ще сложат край на глада в целия свят.
Мит 2. ГМО намалява използването на пестициди
Това, че отглеждането на ГМ-култури не изисква от фермерите голямо количество химически пестициди, е още една лъжа. Доклад от 2012 г. разкрива, че ръстът на глифозат-устойчивите „суперплевели” на вълната на ГМ-революцията фактически за последните 15 години е увеличил използването на пестициди със 183 милиона кг, или 7%. Изследвания показали, че ако новите линии генетично модифицирани царевица и соя бъдат одобрени за търговско използване, използването на хербициди може да се увеличи с цели 50%.
Не можем обаче да не признаем, че това е добър бизнес ход на химическите компании, които едновременно произвеждат торове и създават генетично модифицирани култури, които изискват все по-голямо количество от същите тези торове.
**********
Мит 6. Няма нито едно научно доказателство, че ГМО са опасни за здравето
Това е едно от най-лицемерните твърдения на производителите на генетично модифицирани култури. Истината е, че американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) дори не е проверявало дали ГМ-продуктите са безопасни. Вместо това, всички те са признавани за безопасни, ако не е имало свидетелства за обратното. С други думи, FDA се основава на данните, които им съобщават компаниите, занимаващи се с изследване на безопасността на селскостопанските култури, т.е. самите производители на ГМО.
Още по-лошо е, че поради юридически ограничения и авторските права върху патентите на ГМО, независимите учени трябва да молят за разрешение от биотехнологичните компании за да могат да публикуват изследвания на тяхната продукция. В резултат, почти всички дългосрочни изследвания на храни за животни, които някога са били провеждани на ГМО, са се осъществявали под контрола на биотехнологичните компании, по техните собствени правила и стандарти. А няколко независими изследвания показали редица неблагоприятни последствия за здравето: дисфункция на имунната система, чернодробна недостатъчност, затлъстяване и рак.
Бъбреците на човека също не са пощадени
от ГМ-продуктите. За последното десетилетие количеството на случаите на тежко и остро увреждане на бъбреците са се удвоили и продължават да растат с 10% всяка година, за това съобщава ново изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Раймонд Хсу, нефролог, който ръководил изследването, заявил: „За нас беше шокиращо да открием, как за последните десетина година в САЩ се увеличават лавинообразно случаите на остро увреждане на бъбреците, което е свързано със заплаха за живота.” Разбира се, лекарите не могат да обяснят защо се увеличават тези случаи.
Междувременно Американското дружество по нефрология съобщи, че общото количество на смъртните случаи, свързани с остри увреждания на бъбреците и нуждаещи се от диализа е нараснало от 18 000 през 2000 година до почти 39 хиляди през 2009 г.
Владислав СТОЙКОВ
Пълния текст четете на страници 12 и 13 от печатното издание.