в-к Лечител
в-к Лечител
 

Пролетна криза

Брой: 16, 18 април 2013 - ПРОЛЕТНА КРИЗА
     Пролетта, без съмнение, е тежко време за организма на всеки човек. Често е прието да се мисли, че основната причина за понижаването на имунитета в този период и обострянето на хроничните заболявания се явява недостигът на витамини и минерали, постъпващи с храната. Отчасти това е вярно. Но авитаминозата не е основният фактор, който допринася за намаляването на съпротивителните сили на организма. Тя само съпътства отслабването на имунитета и задълбочава ситуацията с пролетното преустройство на организма. 
     Коя е основната причина за понижаване на съпротивителните възможности
на организма през пролетта? Цялата природа живее по едни и същи закони на развитието. Така се е разпоредила еволюцията, че след продължителния зимен период, с настъпването на пролетта, започва обновление на заобикалящата ни среда. Човекът е неделима част от живата природа и се подчинява на същите закони на развитие, както и всяко дърво или животно. Навярно знаете, че с настъпването на пролетта във всички домашни животни започва процес на линеене, което свидетелства за обновяване на космената покривка. Този процес е обусловен от биологичните ритми на всеки жив организъм.
В пролетния период се ускоряват обменните процеси. Това изисква

допълнителен разход на енергия и различни хранителни вещества,
необходими за изграждане на новите клетки. Именно поради това организмът през пролетта започва да изпитва недостиг на витамини и минерали. Огромно количество от тези полезни вещества през този сезон се изразходват за обновяване на клетъчния състав на човешкия организъм. Поради това всички грешки в храненето по това време на годината се превръщат в истински бич за организма.
Така се обяснява и наличието на голям брой дълголетници в Кавказ. Работата е там, че в този регион културата на хранене се е изграждала векове наред въз основа на тези продукти, които били достъпни за населението. Това били главно месо, зеленина, плодове, зеленчуци. Тази култура се е съхранила и до днес. Всеки жител на Кавказ получава достатъчно количество белтъчини, незаменими аминокиселини, минерали и витамини по всяко време на годината. Там не се наблюдава такава сезонност в храненето, каквато съществува например в Централна Европа.
Недостигът на всички необходими хранителни елементи се явява първопричина за сезонните проблеми със здравето. Проявите на дефицита на клетъчно хранене изглеждат по различен начин. Това най-често зависи от конституционните особеностите на организма на всеки човек и наличието в него на хронични заболявания. 

     Кой страда най-често от проблеми със здравето през пролетта? 
     От опасността да попадне в зоната на риска от пролетно понижаване на имунитета и обостряне на хроничните заболявания не е застрахован никой. Но най-често на това са подложени хората, които имат хронични заболявания и системни отклонения в режима на хранене. Още в древността медиците казвали, че човек е това, което яде. Т.е. именно от правилното хранене зависи не само здравето, но и дълголетието на човека. Особено място в списъка на страдащите от пролетно влошаване на здравето заемат хората с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, съдовете, костно-мускулния апарат и нарушения в имунната и ендокринната системи. 
     Тези пациенти трябва да проявяват особена загриженост за здравето си през пролетта. За целта е необходимо да съблюдават някои правила и да се придържат към определени стандарти на поведение, които могат да предотвратят негативните прояви на пролетното влошаване на здравето. 

     При отклонения в артериалното налягане 
     На първо място влошаване в пролетния период могат да почувстват хората, които имат проблеми със съдовете и сърцето. Най-честата проява на това се явяват хипертонията и атеросклерозата на съдовете. Но не по-рядко се среща и хипотонията. Тези заболявания са тясно свързани със снижения тонус на съдовите стени. По-късният стадий на заболяванията на съдовете се съпровожда със стенокардия и исхемична болест на сърцето. 
     През пролетта започва обновяване на клетките, които образуват съдовите стени. Много е важно при това да се съблюдава правилен хранителен режим. Особено внимание такива хора следва да обръщат на водно-солевия баланс. Необходимо е да се ограничи употребата на течности и сол. Това помага да се избегне увеличението на обема на кръвта и да се предпазят съдовите стени от излишно напрежение в този сложен период. 
     Следва да се балансира хранителният режим по такъв начин, че организмът да получава достатъчно количество витамин Е, необходим за възстановяване на съдовата стена, и витамин А – за регенерация на клетките. Тези витамини в голямо количество се съдържат в такива продукти като моркови, слънчогледови семки, нерафинирано слънчогледово олио. В този период е уместна ежедневната употреба на женшен. (Бел. ред. Женшенът е в основата на натуралния продукт за засилване на имунната система Имюн оул, както и на френските билкови формули Секс тоник и Комплекс Мъжка енергия.) Полезни са също ваните с отвара от лайка, морска сол. Температурата на водата трябва да бъде не по-висока от 40 градуса по Целзий. Времето за престой в такава вана не бива да надвишава 30 минути. Благотворно въздействие има и дихателната гимнастика. Неголям комплекс от физически упражнения, ако се изпълнява редовно, помага да се поддържат в тонус не само съдовете, но и сърдечният мускул. Това дава възможност да се преодолее пролетният период без особени проблеми от страна на сърдечно-съдовата система. 

     Храносмилателният тракт е застрашен 
     Храносмилателната система през пролетта е значително отслабена след зимното хранене и периодичното лечение на различни простудни заболявания. Най-често основна причина за разбалансираната работа на храносмилателната система се явява такова заболяване като дисбактериозата. От този проблем, свързан със съвършено неправилния хранителен режим, страдат милиони хора. Почти всеки втори човек не употребява в достатъчно количество целулоза и грубо обработени продукти, които допринасят за нормалната работа на червата. При това всички ние вярваме, че, употребявайки различни йогурти, попълваме своя запас от полезни бактерии. Това е много опасна заблуда. В повечето пластмасови бурканчета не се съдържа нито една жива лактобактерия. Това са мъртви продукти, които не носят никаква полза. Живите йогурти не подлежат на пастьоризация и не могат да се съхраняват повече от 10 денонощия. 
     Именно дисбактериозата е основна причина за понижаване на имунитета, бързата умора, раздразнителността, болките в главата и ставите. Основната клинична картина на това заболяване се изявява с периодично подуване на корема, тежест след хранене, нарушаване на дефекацията, при това може да се наблюдава както диария, така и запек. 
     За да не поставяте под заплаха стомашно-чревния тракт в пролетния период, постарайте се в близко време да посетите гастроентеролог, който ще ви информира (след проведени изследвания, разбира се) отсъствието или дефицитът на какви бактерии е причина за вашата дисбактериоза. 
     Постепенното възстановяване на чревната микрофлора е напълно възможно по естествен път, без употребата на фармацевтични препарати с опасни странични ефекти. Но това изисква дълъг период от време. За целта е необходимо да се употребяват за ядене достатъчно количество пресни зеленчуци и плодове за увеличаване на перисталтиката на червата и млечнокисели продукти, но само с маркировка на опаковката, която посочва, че вътре се съдържат живи лактобактерии. (Бел. ред. За възстановяване на полезната микрофлора в червата и за подобряване на храносмилането помагат продукти като Тернимакс, Колоник плюс и Колоник плюс инулин.

     Владислав СТОЙКОВ


Брой: 16, 18 април 2013
 
 
Продукти
 
Меноуел® Салвия
 
АстаКапс
 
Имуфикс®бета-глюкан 250 mg
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД