Честото пиене на газирани напитки или плодови сокове е свързано с увеличен риск от инсулт според нови открития от глобални изследователски проучвания, ръководени съвместно от Университета на Галуей в Ирландия и Университета „Макмастър“ в Канада в сътрудничество с международна мрежа от изследователи на инсулта.
Било установено също, че приемът на повече от 4 чаши кафе на ден също повишава риска от мозъчен удар.
Резултатите идват от два анализа в рамките на изследователския проект INTERSTROKE – за ефектите от газираните напитки, плодовия сок/напитки и водата, и за тези от чая и кафето.
Инсулт настъпва, когато притокът на кръв към мозъка бъде прекъснат и това уврежда мозъчните клетки. Той може да бъде исхемичен, който обикновено се дължи на тромб, или хеморагичен, при който има кръвоизлив вътре в мозъка.
INTERSTROKE е едно от най-големите международни проучвания на рисковите фактори за инсулта, което включва близо 27 000 души в 27 страни, в това число 13 500, които вече са получили своя пръв инсулт. Участниците в изследването са с разнообразен географски и етнически произход, и различни сърдечно-съдови рискови профили.
Анализът, който разгледал консумацията на газирани напитки и плодов сок, показал:
* Газираните напитки – както подсладените със захар, така и тези с изкуствени подсладители – са свързани с увеличен риск от инсулт с 22%, като той нараствал рязко при консумация на две или повече такива питиета дневно.
* Връзката между газираните напитки и вероятността от инсулт била най-силна в Източна/Централна Европа, Близкия Изток, Африка и Южна Америка.
* Изследователите забелязали, че много продукти, продавани като плодови сокове, са произведени от концентрати и съдържат добавени захари и консерванти, което може да неутрализира ползите, обикновено свързвани с пресните сокове, и всъщност да увеличават риска от инсулт.
* Плодовите напитки били свързани с 37% по-висок риск от инсулт в резултат от кървене (вътречерепен кръвоизлив). При консумация на две такива дневно рискът се утроява.
* Жените демонстрират най-силно повишен риск от хеморагичен инсулт, свързан с плодовите сокове/напитки.
* Пиенето на над 7 чаши вода дневно намалява вероятността от исхемичен инсулт.
Водещият автор и на двете изследвания, професорът по клинична епидемиология Андрю Смит от Университета на Галуей, казва: „Не всички плодови напитки са създадени равни – прясно изцедените плодови сокове е най-вероятно да носят ползи, но плодовите напитки от концентрати с много добавени захари и консерванти може да са вредни. Нашето проучване показва също, че рискът от инсулт се увеличава толкова повече, колкото по-често човек консумира газирани напитки.
Като лекар и изследовател на риска от инсулт, бих насърчил хората да избягват или да сведат до минимум консумацията на газирани и плодови напитки, и да помислят за заместването им с вода“.
...
Цялата статия може да прочетете във в. Лечител
Елица ТАНЧЕВА