в-к Лечител
в-к Лечител
 

ВИТАМИН D

Брой: 40, 7 октомври 2021 - ЗАДУХЪТ
ЗАЩИТАВА ОТ РАК

Според статистиката заболеваемостта от колоректален рак намалява от средата на 80-те години. Частично това може да бъде свързано с постоянното увеличение на броя на хората, редовно подлагащи се на колоноскопия.

Но учените намерили доказателства, че преходът на голяма част от населението към здравословно хранене с повишено съдържание на витамин D може да помогне за защита от рак на дебелото черво.

Ново изследване, публикувано в списание Gastroenterology, показало, че понижаването на нивото на витамин D в кръвта също може да играе роля за увеличената заболеваемост от колоректален рак.

Учените наблюдавали повече от 90 000 жени, участващи в изследването Nurses` Health Study II, което започнало през 1989 г. Редовните контролни проверки на менюто показали колко витамин D получавали участничките от храната.

В резултат било установено, че колкото повече жените получавали от храната това жизненоважно вещество, толкова по-нисък бил техният риск от развитие на полипи на дебелото черво или ранен колоректален рак.

Защитата от рака се оказала по-очевидна при жените, получаващи витамин D от такива продукти, като мазна риба, яйца и обогатени млечни продукти.

Според авторите на изследването  витамин D може да има важно значение за здравето на младите хора, в това число и за профилактика на колоректалния рак.

По-ранно изследване, проведено в Европа, показало, че колкото по-високо е нивото на витамин D в кръвта, толкова по-нисък е рискът от развитие на колоректален рак.

В Европейското проспективно изследване на рака (EPIC) участвали повече от 500 000 възрастни от 10 страни. В началото на изследванетно нито един от участниците нямал онкологична диагноза. След няколко години 1248 души от половин милион заболели от колоректален рак. Изследователите ги съпоставили с 1248 други участници в EPIC, при които не бил диагностиран рак, и сравнили нивата на витамин D в кръвта на болните и здравите.

В резултат било установено, че тези участници, в които в началото на изследването в кръвта било най-високо нивото на този витамин, вероятността от развитие на колоректален рак била с 40% по-ниска.

 Валери ИВАНОВ

 



Брой: 40, 7 октомври 2021
 
 
Продукти
 
Ливерин®
 
САМЕНТО® (SAMENTO)
 
ТРИПТОМАКС
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД