Според статистиката заболеваемостта от колоректален рак намалява от средата на 80-те години. Частично това може да бъде свързано с постоянното увеличение на броя на хората, редовно подлагащи се на колоноскопия.
Но учените намерили доказателства, че преходът на голяма част от населението към здравословно хранене с повишено съдържание на витамин D може да помогне за защита от рак на дебелото черво.
Ново изследване, публикувано в списание Gastroenterology, показало, че понижаването на нивото на витамин D в кръвта също може да играе роля за увеличената заболеваемост от колоректален рак.
Учените наблюдавали повече от 90 000 жени, участващи в изследването Nurses` Health Study II, което започнало през 1989 г. Редовните контролни проверки на менюто показали колко витамин D получавали участничките от храната.
В резултат било установено, че колкото повече жените получавали от храната това жизненоважно вещество, толкова по-нисък бил техният риск от развитие на полипи на дебелото черво или ранен колоректален рак.
Защитата от рака се оказала по-очевидна при жените, получаващи витамин D от такива продукти, като мазна риба, яйца и обогатени млечни продукти.
Според авторите на изследването витамин D може да има важно значение за здравето на младите хора, в това число и за профилактика на колоректалния рак.
По-ранно изследване, проведено в Европа, показало, че колкото по-високо е нивото на витамин D в кръвта, толкова по-нисък е рискът от развитие на колоректален рак.
В Европейското проспективно изследване на рака (EPIC) участвали повече от 500 000 възрастни от 10 страни. В началото на изследванетно нито един от участниците нямал онкологична диагноза. След няколко години 1248 души от половин милион заболели от колоректален рак. Изследователите ги съпоставили с 1248 други участници в EPIC, при които не бил диагностиран рак, и сравнили нивата на витамин D в кръвта на болните и здравите.
В резултат било установено, че тези участници, в които в началото на изследването в кръвта било най-високо нивото на този витамин, вероятността от развитие на колоректален рак била с 40% по-ниска.
Валери ИВАНОВ