в-к Лечител
в-к Лечител
 

Диабет - Алцхаймер

Брой: 45, 8 ноември 2007 - ДИАБЕТ - АЛЦХАЙМЕР

Учените откриха смъртоносна връзка между тези две заболявания

С огромното си разпространение, което се очаква да стане още по-сериозно в бъдеще, диабетът бързо преобръща здравния пейзаж в САЩ и Европа. Не е преувеличено да се каже, че диабетът днес е една от най-скъпите деструктивни здравни епидемии в началото на XXI век.
Засегнатите от диабета са заплашени от множество здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инсулти, импотентност, слепота. Дори по-лошо - новите проучвания предполагат, че хората с резистентност към инсулина, или диабет, имат много по-голям риск да развият една от най-опустошителните и нелечими неврологични болести - болестта на Алцхаймер. 
Установената връзка между диабета и Алцхаймер е още една основателна причина за тези, които ценят своето здраве, да проучат нарушената си инсулинова чувствителност, преди да е станало твърде късно. Макар диабетът да се превръща вече в епидемия, той напълно подлежи на профилактика и преодоляване посредством стратегии, свързани с промени в диетата и начина на живот, както и с подходящи хранителни добавки.
Постигането и поддържането на оптимална кръвна захар и инсулинова чувствителност може да е една от най-важните крачки, които трябва да направите, за да се предпазите от множество животозастрашаващи болести - включително диабет и деменция.
Близо 21 милиона възрастни и деца в САЩ имат диабет, а е пресметнато, че около 41 милиона на възраст между 40 и 74 години са в стадий на преддиабет.
Диабет тип І се появява, когато тялото не произвежда адекватно количество инсулин - хормон, отделян от панкреаса. Ако не е достатъчно, инсулинът не може да върши работата си по пренасяне на глюкозата (кръвната захар) в клетките. Понеже всички клетки в тялото използват глюкозата като гориво, непроизвеждането на достатъчно инсулин може да бъде смъртоносен проблем.
Много по-разпространената форма на болестта е диабет тип ІІ. В по-късните фази на този тип диабет хората се нуждаят често от инсулин; на по-ранните етапи обаче панкреасът често отделя твърде много. Това се случва поради инсулиновата резистентност, проблем, при който тялото не може да използва инсулина ефикасно, за да пренася глюкоза към клетките, карайки панкреаса да работи по-усилено. С годините панкреасът вече не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин. В този момент диабет тип ІІ изисква инсулинови инжекции, както и диабет тип І.
Докато почти всички хора с диабет тип ІІ са резистентни към инсулин, не всички с инсулинова резистентност имат диабет тип ІІ. Поради затлъстяването и заседналия начин на живот много хора са поели по пътя към развиване на диабет тип ІІ.
Повечето начини, по които инсулиновата резистентност и диабетът могат да унищожат човешкото здраве, са широко познати на лекарите. Високата кръвна захар може да засегне кръвоносните съдове и нерви, което на свой ред да доведе до такива тежки състояния като слепота, увреждане на бъбреците и сърдечни заболявания, а дори и до ранна смърт. Обаче това, което много от доктори не знаят, е, че диабетът може да доведе до формирането на унищожителни вещества, познати като крайни продукти на напредналата гликация (AGE-продукти).
AGE-продуктите са производни на захарта субстанции, които се формират в човешкото тяло посредством взаимодействие между въглехидрати и протеини, липиди или нуклеинови киселини като ДНК. Веднъж формирани, AGE-продуктите нарушават структурата и функцията на протеините, както и на тъканите, които съдържат тези протеини. Като се отчете, че протеините са навсякъде из човешкото тяло, важността и деструктивният ефект на AGE-продуктите не може да бъде подценяван. Скорошни изследвания са показали, че формирането и акумулирането на AGE-продуктите се усилват при диабет. Тези протеини, които са увредени от процеса на гликация, може да играят роля в патогенезиса на диабетичните усложнения и, както ще видим, в развитието на болестта на Алцхаймер.
AGE-продуктите стават дори по-деструктивни, когато се свържат със свободни радикали, формирани при клетъчното производство на енергия. Тези високореактивни агенти създават кислороден стрес, който може да нарани клетките. Изследователите сега смятат, че кислородният стрес може би е свързан с формирането на AGE-продуктите, което от своя страна би могло да доведе до още кислороден стрес. В действителност повечето AGE-продукти, които се акумулират в протеините, са произведени при условия на висок кислороден стрес. Нови доказателства показват, че кислородният стрес може да бъде важен фактор за инсулиновата резистентност и диабет тип ІІ.
Кислородният стрес и AGE-продуктите са замесени в развитието на Алцхаймер
Болестта на Алцхаймер е опустошително неврологично заболяване, което бавно, но необратимо унищожава способността да се мисли, като накрая "ограбва" личността от паметта й и способността й да функционира самостоятелно. Алцхаймер нанася ужасяващ удар не само върху засегнатата личност, но и върху членовете на семейството, които често се борят, за да осигурят непрестанно нарастващите нужди от грижа за пациента.
Описана за пръв път от доктор Алоис Алцхаймер преди век, болестта на Алцхаймер днес е засегнала милиони хора по целия свят.
Докато медицинските изследователи се опитваха да определят единичен причинител на болестта на Алцхаймер, те разкриха някои от основните биохимични процеси, които стоят зад менталните промени при Алцхаймер.
На първо място, страдащите от Алцхаймер показват забележимо ниско ниво на ацетилхолин, невротрансмитер (химически съобщител на нервната система), който е жизненоважен за формирането на паметта и запаметяването в определени части на мозъка. На второ място, пациентите с Алцхаймер демонстрират акумулация на болезнени резерви от бета-амилоиди, или сенилни плаки, в мозъка. На трето място, аутопсии на мозъци на пациенти с Алцхаймер показват белези от забележимо кислородно увреждане, причинено от свободните радикали. Накрая - новите изследвания отбелязват, че AGE-продуктите могат също да стартират това смъртоносно заболяване.
Учените са открили, че AGE-продуктите са налични в по-големи количества в мозъка на пациенти, починали от Алцхаймер, отколкото при тези, починали от други заболявания. Те също са представили доказателства, че AGE-продуктите се формират в мозъците на страдащите от Алцхаймер в ранните етапи от развитието на болестта.
Ново изследване, както и по-ранни студии, поддържат връзката между диабета и Алцхаймер. Докато намаляващите нива на ацетилхолин и формирането на бета-амилоидни плаки в мозъка са характерни за Алцхаймер, кислородните увреждания и акумулирането на AGE-продуктите се наблюдава и при Алцхаймер, и при диабет. Тези биохимични сходства може би показват връзка между двете изглеждащи различно болести.
На конференцията на Международната асоциация за Алцхаймер, проведена в Мадрид през юли 2006 г., учените са представили множество изследвания, свързващи диабета и болестта на Алцхаймер. Например шведски учени направили обществено достояние открития, асоцииращи граничния диабет с повишен риск от развитие на деменция и Алцхаймер, в частност у хора с много високо систолично налягане. По време на тяхното деветгодишно изследване граничният диабет е бил асоцииран с близо 70% по-голям риск за развитие на деменция и Алцхаймер при хора над 75 години. Рискът бил дори много по-изявен при тези със силно повишено систолично кръвно налягане (180 mm Hg и нагоре). Авторите заключават: "Нашите открития са забележителни изводи за общественото здраве, защото някои студии показват, че нарушената глюкозна регулация може да бъде подобрена посредством промени в начина на живот. Откритията ни също така осветляват нуждата да се открива граничният диабет с оглед на по-активното лечение на диабет тип ІІ и деменцията."
Учени от Германия и САЩ докладвали, че диабетиците с много лош контрол на кръвната захар имат драматично повишен риск от деменция и Алцхаймер. Тяхно осемгодишно изследване, което проследило 22 852 пациенти на възраст 50 и повече години с диабет тип ІІ, установило, че тези с много лош контрол на кръвната захар са силно предразположени към развитие на деменция. В сравнение с пациентите с нормални нива (по-малко от 7), тези с нива по-големи от 12 били с 22% по-предразположени към развитие на деменция, докато болните с нива по-големи от 15 били със 78% по-предразположени към развитие на деменция. Според авторите на студията: "Ефективният контрол на кръвната захар може да намали риска от друго асоциирано с диабета усложнение - деменцията."
Една широко цитирано проучване от 1999 г., което разкрива връзката между диабета и невродегенеративните заболявания, е ротердамското изследване. В това основополагащо проучване, проведено в Холандия, 6370 възрастни мъже и жени били изследвани в продължение на две години. През това време изследователите отбелязали пациентите, получили деменция в резултат на Алцхаймер или имащи диабет. Те установили, че наличието на диабет почти удвоява риска от деменция.
Изследване от 2004 г. проучило връзката между диабет тип ІІ, високите нива на инсулин и риска от Алцхаймер. Група от 683 мъже и жени били проследени и проучени за симптоми на Алцхаймер и за увеличени нива на инсулин. Както в по-ранното проучване, учените открили, че високите нива на инсулин, които са тясно свързани с диабет тип ІІ, се отнасят определено към по-високия риск от развиване на Алцхаймер.
Възможният механизъм, посредством който високите инсулинови нива са свързани с Алцхаймер, са изяснени с изследване от 2005 г., чиито резултати са публикувани в Аркайвс ъф Нюролъджи. Изследователите показали, че посредством имитиране на високи инсулинови нива (подобни на тези, които се наблюдават при пациенти с инсулинова резистентност и диабет тип ІІ) у 16 здрави мъже на възраст от 55 до 81 години те били в състояние да повишат маркерите за възпаление и нивата на бета-амилоидите в мозъка - две характеристики на Алцхаймер.
Ефектите на диетата в поддържането на нормална кръвна захар
Поради това, че днес диабетът изглежда свързан с Алцхаймер, е важно да се предприемат действия за защита от разрастващата се епидемия. Първите две стъпки могат да бъдат предприети от почти всеки - здравословна диета и редовни упражнения.
Типичната съвременна американска диета с предпочитанието й към месо, трансмастни киселини и захар забележимо увеличава вероятността от развитие на инсулинова резистентност и диабет тип ІІ. В допълнение това хранене обикновено е и с ниски нива на здравословните мононенаситени и омега-3 мастни киселини, които са важни за оптималното здраве и могат да подпомогнат подобряването на инсулиновата резистентност.
Трансмастните киселини, откривани в хидрогенираните растителни масла (като маргарина например), влошават инсулиновата чувствителност. Като контраст, мононенаситените мазнини, като тези в зехтина, бадемите и авокадото, повишават инсулиновата чувствителност. Ограничаването на наситените мазнини, откривани в големи количества в животинските продукти като червеното месо и пълномасленото мляко, може да подпомогне намаляването на риска от диабет тип ІІ при някои хора.
Омега-3 мастните киселини от рибно масло като ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA) могат да бъдат полезни за поддържането на здравословни глюкозни нива и оптимално действие на инсулина. В допълнение рибното масло подобрява отделянето на инсулин от клетките на панкреаса.
Здравословната диета може да ни предпази от диабет и Алцхаймер.
Магнезий и хром срещу инсулиновата резистентност
Магнезият и хромът са два важни минерала, които имат забележителен ефект върху инсулиновата резистентност и диабет тип ІІ.
Многобройни студии обръщат внимание на важността на магнезиевата добавка, дадена за пример в двойното проучване, публикувано през 2003 г. в списание Дайъбитис кеър. В това изследване 63 души с диабет тип ІІ получавали 2,5 г магнезий или плацебо дневно в продължение на 16 седмици. В края на периода учените установили, че тези, които приемали магнезиевата добавка, имат статистически забележимо подобрение на инсулиновата чувствителност, индикираща по-добър метаболитен контрол на техния диабет.
Хромът също се е оказал безопасен и ефективен при използването му от пациенти с инсулинова резистентност и диабет тип ІІ. В проучване на 180 мъже и жени с диабет тип ІІ тези, които приемали 200-1000 мкг хром дневно, показали многобройни подобрения в метаболизма на кръвната захар.
Чрез подобрение на инсулиновата чувствителност магнезият и хромът могат да подпомогнат предпазването на състояния, свързани с инсулиновата резистентност, включително възпаления, диабет и Алцхаймер.

440 хиляди деца годишно - със захарна болест 
"Живот за децата с диабет" - това е мотото на тазгодишния Световен ден за борба с диабета - 14 ноември, и на него са подчинени инициативите на световните, международни и национални организации на пациентите със захарна болест. Според най-нови данни на Световната здравна организация общо 440 хиляди деца годишно заболяват от диабет - над една четвърт живеят в Югоизточна Азия, всяко пето е в Европа.
В световен мащаб заболеваемостта сред децата и тийнейджърите от инсулинозависим диабет тип I през последните години нараства с 3% годишно, като се очаква този процент да стане 5 до няколко години.
В САЩ над 8 на сто от новооткритите случаи на диабет при децата е тип II - доскоро известен като "старчески". През последните 20 години този тип диабет се е удвоил при японските деца. В Северна Америка и Австралия този процент е между 1,3 и 5,3. Този ръст се дължи предимно на наднорменото тегло, причинено от висококалоричните храни и газираните напитки, които децата консумират, както и от нарастващото им обездвижване.
Около 30% от децата до 15 години в Австралия, Великобритания и САЩ са с наднормено тегло. Те са потенциални хипертоници и диабетици.
Експерти изтъкват, че високата заболеваемост от диабет застрашава все по-сериозно здравните бюджети на държавите. За пръв път резолюция за борба с диабета е приета в края на декември 2006 година.

Бел. ред.: Действително хромът е много важен микроелемент както за диабетиците, така и за хората с наднормено тегло и особено за тези, които не могат да устоят на сладките изкушения. Тъкмо за тях е създаден продуктът Цитрихром, а за диабетиците - Кромисан. Също така най-богатия на омега-3 Епамар стронг, мултиминерала Максихивен, богат на така необходимия магнезий, за който става дума в текста по-горе. Още един натурален продукт с хром е CLA Фигурел + хром, а най-новият финландски хит сред желаещите да поддържат елегантна фигура, също съдържа хром - това е Глюкоманан + хром, който виждате горе на тази страница.



Брой: 45, 8 ноември 2007
 
 
Продукти
 
Биомега - 7 екстракт от облепиха
 
Вафли без захар Диет Натур с ванилов крем
 
ПРОПОЛМАКС (Propolmax)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД