Салата с нискомаслен дресинг. Това е неочакван „гост“ в този списък, но диетолозите казват, че е по-полезно да ядете зеленчуци с мазнини. Зеленчуците са богати на мастноразтворими витамини А, Е и К. Това означава, че тези витамини не могат да се усвоят без мазнини.
Като дресинг за салата е по-добре да изберете екстра върджин зехтин, песто, хумус, гуакамоле.
Лимон и морски дарове. Идеалната комбинация от леко осолена червена риба и лимон, за съжаление, влошава усвояването на хранителните вещества. Морските дарове и рибата са богати на витамин B12.
В комбинация с аскорбинова киселина В12 се превръща в неактивен метаболит.
Също така си струва да преразгледате метода и времето за използване на някои продукти.
Кафе за закуска. Как изглежда перфектната закуска – омлет и чаша кафе, но, за съжаление, тези продукти не могат да се комбинират. Кафето съдържа полифеноли и танини, които пречат на усвояването на желязото в организма. Дефицитът на желязо води до влошаване на здравето, синдром на хроничната умора и сърдечни проблеми.
В допълнение, танините, съдържащи се в кофеина, пречат на действието на витамините B, PP, C, тъй като витамините от група B съдържат азот, а танините, взаимодействайки с него, неутрализират полезните свойства.
Една чаша кафе инхибира усвояването на калций, така че трябва да отделите употребата на извара, сирене, риба от пиенето на кафе.
Кафето, като отделен продукт, е богато на полезни киселини и антиоксиданти в умерени количества, така че е по-добре да се пие отделно от храната.
Варени зеленчуци. Най-добре е от гледна точка на ползите за здравето зеленчуците и плодовете да се ядат сурови, тъй като топлинната обработка унищожава витамините, но има и изключения.
Витамините от група В, с изключение на В9 (фолиева киселина) и РР, аскорбинова киселина, страдат от термичната обработка и губят свойствата си.
Но храни, богати на витамин А (моркови, чушки, черен дроб, яйчен жълтък), витамин Е (броколи, растителни масла), витамин К (зеле, спанак, пилешко месо), могат да бъдат термично обработени, без да се страхувате, че ще загубят свойствата си.
...
Цялата статия може да прочетете във в. Лечител
Станислав ТОДОРОВ