Както е известно, белите дробове са мястото, където протича газова обмяна. Кръвта се насища с кислород и отдeля въглероден диоксид. Ако в белодробната тъкан започне да се натрупва слуз, това става идеално място за размножаване на бактерии и вируси. Ето защо за здравето на белите дробове е важно от тях лесно и своевременно да се отстранява течният секрет, в тях да не проникват бактерии, а стените на съдовете и другите епителни тъкани да остават здрави и еластични.
По принцип хората в напреднала възраст по силата на определени обстоятелства губят плътност на белодробната тъкан, тя се замърсява, особено това се отнася за пушачите и работещите във вредни производства. След различни заболявания в белите дробове остава фиброзна тъкан, която не се възстановява или се възстановява частично. Възможно е също разтягане на алвеолите, което създава условия за застой на течност.
С възрастта тъканите отслабват, капилярите се замърсяват, алвеолите губят привичната си форма. При това отслабва общият имунитет. Ако не се предприемат никакви мерки, белодробните заболявания зачестяват. В основата на профилактиката стоят здравословният начин на живот, физическата активност и правилното хранене.
Ето някои продукти, които влияят благотворно на дихателните органи.
Вода
В денонощието е нужно да се изпива литър и половина чиста вода, т.е. компотите, чаят, кафето и другите напитки не влизат в „сметката“. Водата е необходима на организма за достатъчно овлажняване на дихателните пътища и образуване на влага в нужното количество. Това осигурява нормална работа на власинките в бронхите, които по-бързо и по-ефективно отстраняват бактериите и вредните агенти от дихателните пътища. При това слузта ще бъде по-течна, поради което по-добре ще се евакуира и няма да застоява в белите дробове.
Храна, богата на протеини
Добре е това да бъдат животински продукти с богато съдържание на протеини, например яйца, месо. Но най-добре е да се употребяват морски продукти, например скариди, раци, миди. В тях има не само много ценни и лесни за усвояване протеини, но и редица микроелементи, сред които йод и желязо.
Мазна морска риба
Отличен вариант са такива риби като тон, скумрия, сьомга, херинга, сардина и т.н. Ползите от рибата за белите дробове са много. Първо, тя е източник на протеини, нужни за образуване на нови клетки в белите дробове и имунната система. Второ, витамин А, който се съдържа в рибеното масло, подобрява еластичността на паренхимите и капилярите.
Витамин Е защитава лигавиците от свободните радикали, защото той е антиоксидант.
Продукти, съдържащи витамин D
Необходимо е да се консумират продукти, съдържащи витамин D, който контролира усвояването на калция. Ако тези процеси бъдат нарушени, калцият може да започне да се натрупва не в костите, а в съдовете, бъбреците и белите дробове.
Витамин D се съдържа в черния дроб, морската риба, яйцата. Имайте предвид, че този витамин се изработва в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи.
...
Цялата статия може да прочетете във в. Лечител
Стефан ПЕЙЧЕВ