Освен че понижават холестерола, поддържат мозъка здрав и подобряват психичното здраве, мастните киселини омега-3 и омега-6 може да помагат за предпазване и от различни видове рак, показа ново изследване на Университета на Джорджия в САЩ.
То анализирало данни за над 250 000 души и открило, че по-високите нива на омега-3 и омега-6 са свързани с по-нисък риск от развитие на рак.
„Тези открития предполагат, че средностатистическият човек трябва да се фокусира върху набавянето на по-големи дози от тези мастни киселини в диетата си“, казва Ючен Жан, водещ автор на изследването и докторант от Колежа по обществено здравеопазване на университета.
Участниците с по-високи нива на омега-3 имали по-ниска заболяемост от рак на дебелото черво, стомаха и белия дроб, а също и на други видове рак на храносмилателния тракт.
Високите нива на омега-6 намалявали честотата на 14 различни вида рак, в това число на мозъка, пикочния мехур, злокачествения меланом и други.
Здравословните мазнини намаляват риска от развитие на 19 вида рак.
Изследването се базирало на данни от проведено в Обединеното кралство проучване на над 250 000 души, които били проследени в продължение на повече от десет години. През този период почти 30 000 от тях развили някаква форма на рак.
Някои по-ранни изследвания очертаха връзки между нивата на мастните киселини и риска от развитие на рак. Но никое от тях не успя категорично да определи дали омега-3 и омега-6 намаляват риска от развитие на рак или увеличават вероятността от преживяване на раковата диагноза.
И нещо много важно, което настоящото проучване установило, е че ползите от високите нива на мастните киселини не са зависими от други фактори като ИТМ, употребата на алкохол или физическата активност.
Добавките с рибено масло носят множество ползи за здравето.
Известни като „здравословни мазнини“, мастните киселини омега-3 и омега-6 са жизненоважни за човешкото здраве. Те се съдържат в мазните видове риба, ядките и даже някои растителни масла като рапичното олио.
Но много хора може би не консумират достатъчни количества от тези храни, за да достигнат препоръчителните дози. Затова мнозина се обръщат към капсулите с рибено масло, които са едни от най-популярните хранителни добавки – напълно основателно. Редица изследвания сочат, че добавките с омега-3 могат да намаляват риска от висок холестерол и сърдечни заболявания.
При новото изследване учените наблюдавали по-силен благоприятен ефект от омега-6 при по-младите участници, особено жените.
...
Цялата статия може да прочетете във в. Лечител
Елица ТАНЧЕВА